reklam
reklam
DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN
reklam

PANDEMİ SÜRECİNDE BESLENME ÖNERİLERİ

Yayınlanma Tarihi : Google News
PANDEMİ SÜRECİNDE  BESLENME ÖNERİLERİ
reklam

Tüm dünyada hızla yayılan korona virüse karşı mücadelede en güçlü silahımız bağışıklık sistemimizdir.  Yeterli ve dengeli beslenmek, fiziksel aktivite ve düzenli uykunun bağışıklık sistemini güçlendirdiği kanıtlanmıştır.Bu nedenle günlük beslenmemizde protein, lif, vitamin(A,B6, C ve E vitaminleri), mineral(çinko, selenyum, demir)  ve antioksidanlardan zengin kaynaklara yer vermeliyiz.

Güçlü bir bağışıklık sistemi için ;

-Yeterli ve dengeli şekilde beslenmeliyiz.Ana öğünlerimizde tabağın bir çeyreği sebzelerden, diğer çeyreği tam tahıl ürünlerinden ve kalan yarısının eşit üç parça halinde meyvelerden, yüksek proteinli gıdalardan (kuru baklagiller, et, yumurta, balık, tavuk, yağlı tohumlar, vb.) ve süt ürünlerinden (süt, yoğurt, ayran, peynir vb.) gelmesi gerekmektedir.

-Mevsimine uygun sebze ve meyveleri porsiyon miktarlarına dikkat ederek tüketmeliyiz. Sağlıklı bireylerin günde en az 2 porsiyon sebze ile 3 porsiyon meyve tüketmesi önerilmektedir. Sebze ve meyveler vitamin, mineral ve posa için önemli kaynaklardır. Bunun yanı sıra antioksidan vitaminlerden de zengin olması bağışıklık sisteminin desteklenmesi açısından önemlidir.

-Bitkisel protein ve lif yönünden zengin, oldukça dayanıklı olan kuru baklagilleri (mercimek, fasulye, nohut vb) haftada 2 defa tüketmeye dikkat etmeliyiz.

-Öğün atlamayın;Özellikle kahvaltı öğününe örnek kalite protein olan yumurtayı mutlak ekleyin. Gün içerisindeki bir öğününüze et, tavuk, balık (haftada 2 gün) veya etli sebze yemekleri ekleyin.

-Günlük su tüketimine özen gösterilmelidir. Evde fazla zaman geçirilen bu günlerde hareket azlığı nedeni ile su tüketimi unutulmaktadır. Ancak düzenli çalışan bir metabolizma için günde 8-10 bardak (1,5-2 litre) su tüketilmesi önemlidir.

-Yemek hazırlarken temizlik ve iyi pişirmek önemlidir.Korona virüsün gıdalarla bulaştığına dair bir bulgu olmasa da gıda hazırlama süreçlerinde temizliğin en üst düzeyde sağlanması, et ürünleri başta olmak üzere; pişen tüm yiyeceklerin yüksek iç sıcaklığa erişmesi yani iyi pişirilmesi oldukça önemlidir.

Bu süreçte kan şekerini hızla yükselten şeker ve şekerli yiyecek ve içecekler, beyaz ekmek de dâhil hamur işi ürünler, işlenmiş et ürünleri, aşırı tuz içeren hazır soslar, cips, patlamış mısır ve tuzlu kurabiyeler gibi besinlerin tüketimini sınırlandırmalıyız. İdeal kilomuzu korumaya çalışmalıyız ; Düşük kalorili kısıtlayıcı diyetler ve detoks programları bağışıklık sistemini olumsuz etkiler. Bu süreçte agresif 

diyet yöntemleri kullanmadan,  profesyonel destek alarak ideal kilo aralığına bağışıklık sistemini güçlendirerek gelebilmek mümkündür.

 

                                                                                                      DİYETİSYEN GÜLSEREN KUŞAN

reklam